Trochu povídání na začátek

31.01.2010 21:39

Asi nejtypičtějším a zárověň nejznámějším tureckým jídlem je kebab. Tradiční dönerkebab (otáčený kebab), který je velmi oblíbený také v zemích západní Evropy, se připravuje s telecího masa. Jeho kuřecí varianta je spíše výsledkem úsilí o aklimatizaci tohoto jídla v Evropě. Döner kebab z vepřového masa, který jsem viděla např. v Moskvě v okolí stanic metra, je variantou více méně nepřípustnou, protože se vymyká tradicím muslimského světa, kde je vepřové maso zakázáno jíst.

Při Vaší návštěvě Turecka však na ulici döner kebab rozhodně nejezte. Jednak proto, že si döner můžete koupit i doma, a hlavně proto, že v letních měsících může být tento pokrm buď zkažený či zdrojem nějaké nákazy. Jestli přesto na kebab budete mít chuť, zajděte si např. do kamenného občerstvení(restaurace jsou po hříchu drahé) a dejte si např. iskender kebab, což je směs masa, s opečenou zeleninou, jogurtem a rýží. Jeho chuť je nesrovnatelně bohatší, a cena také není nijak drastická, cca 10 lir.

K dalším velmi oblíbených pokrmům patří karbanátky (köfte). Pokud budete chtít při své dovolené nasát co nejvíce turecké atmosféry, navštivte jednu z restaurací Sultanahmet Köftecisi, která se těší devadesátileté historii. Vedle velmi chutných karbenátků Vám zde nabídnou všechny chody připravované podle klasických receptů. Pamatujte, že v Turecku se nejí jídla pouze o jednom chodu, a proto bych Vám doporučovala vychutnat si jídla od polévky, hlavní jídlo, salát až po dezert a silný, černý čaj či kávu na konci.

Jestliže příliš neholdujete masitým pokrmům, můžete se na svých toulkách po Turecku zastavit v restauracích Çıya Sofrası. Pozor! Síť restaurací Çıya mají nejméně dvě odvětví. První z nich nabízí pouze kebab, a druhé z nich zeleninová jídla. Opět zde platí pravidlo, které jsem zmínila v odstavci výše. V této restauraci se nehodí jíst pouze jeden chod. Od každého nabízeného jídla si můžete říct pouze malou porci. Z turecké kuchyně toho tak ochutnáte daleko více.

Nemáte-li zas až tak velký hlad, doporučuji Vám některé z následujících jídel:

1. lahmacun - jakási turecká varianta pizzy. Tenké těsto je potřeno směsí mletého masa a zeleniny. Obvykle se dochucuje citrónovou šťávou. Lahmacun je k dostání nejen v restauracích zaměřených na kebab, ale i v rychlých občerstveních. Jeho cena nepřevyšuje 5 lir.

2. mantı - plněné těstoviny s jogurtem, rajčatovým kapáním a mátou. Můj nejoblíbenější pokrm:). Prodává se na místech se jménem makarnaci. Jak již jméno napovídá, najdete zde i více jídel zhotovených z těstovin. Jejich cena není nijak drahá, a tak se Vám bude hodit sem zajít, v případě že budete chtít rychle zahnat svůj hlad. Mantı si navíc můžete odvézt i sebou domů. Sušené se prodávají pod stejným jménem ve většině supermarketů.

3. kumpir - obrovská brambora naplněná bramborovou kaší se sýrem a máslem, posypaná směsí zeleniny. V Istanbulu na něj narazíte ve čtvrti Ortaköy, která se nachází na pobřeží Bosporu. Turisté obvykle koupí kumpir, a pak ho jí během vyhlídkové jízdy po Bosporu. Zejména v letních měsících je tato kombinace osvěžující. Kumpir nestojí více než 10 lir.

 

Zpět

Diskuze: Trochu povídání na začátek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.