Rýže s fialovými lilky

31.01.2010 21:07

I když název jídla zní "Rýže s fialovými lilky" jedná se o hlavní chod. Jednotlivé části se připravují zvlášť. Hodí se spíše pro větší počet osob, protože se tento pokrm špatně ohřívá.

turecký název: patlıcanlı pilav
ingredience:
 

 2 sklenice

rýže 

 3 ks

delších lilků

 300 gr

skopového/hovězího masa 

 2 ks

rajčat 

 1 lžíce

protlaku 

 1 ks

cibule 

 1/3 sklenice

mandlí 
  olivový olej
  sůl
  pepř

Zpět
schvalenapujcka.cz
návod:
Maso (skopové se používá častěji) opereme, naklepeme, a nakrájíme na nudličky. Po té jej osmažíme na cibulce pokrájené na kostičky. Až zrůžoví podlejeme jej trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme protlak a na kostečky nakrájená rajčata a dusíme do měkka na mírném ohni.

Lilky opláchneme, a podélně nakrájíme na dlouhé, tenší plátky. Na 20 minut je namočíme do slané vody, a potom je osmažíme na teflonové pánvi. Aby nebyli příliš mastné, doporučuji je po osmažení nechat okapat na ocelovém sítku.

Mandle povaříme alespoň 5 minut ve vroucí vodě, oloupeme, a osmažíme v hlubší, teflonové pánvi na olivovém oleji. Až zezlátnou, přidáme ne ně rýži a dál smažíme. Po 5 minutách rýži podlejeme vodou, osolíme a přikryjeme pánví. Na mírném ohni vaříme dokud se všechna voda nevypaří.

Než je rýže hotova, nachystáme si kruhovou nádobu, a naskládáme do kruhu lilky tak, aby přes okraje přesahovali cca o 10 cm. Pozor, ani u prostřed nádoby nesmí být nepokryté místo!
Na lilky rozprostřeme pravidelně rýži a na ní nasypeme měkké maso. Překrývajícími konci lilků maso a rýži zakryjeme. Nádobu přikryjeme ozdobným talířem dnem navrch a rýži s lilky na ni převrátíme.
Pokrm servírujeme jako koláč nakrájený na osminky.

Diskuze: Rýže s fialovými lilky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.