Perská rýže

31.01.2010 21:10
Recept z tradiční kuchyně osmanských turků.
turecký název: Acem pilavı
ingredience:

 1 hrnek

 rýže

 2 polévkové lžíce

 másla

 3 polévkové lžíce

 pistacií* (oloupaných)

 3 polévkové lžíce

 rozinek

 200 gr.

 hovězího masa nakrájeného na kostečky

 1,5 hrnku

 hovězího vývaru

 1

 cibule

 1 čajová lžička

 kakule

  1 čajová lžička

 skořice

 1/2 čajové lžičky

 hřebíčku
   sůl
Zpět
schvalenapujcka.cz
*pistácie možno nahradit směsí lískových oříšků a mandlí
návod:
Rýži pořádně propláchněte ve vlažné vodě, a na půl hodiny ji nechte naboptnat v misce vody. Rozinky ponořte do vlažné vody a nechte je také na 30 minut odpočinout. Po té vyloupejte semínka kakule, a pořádně je rozmačkejte - na rozmačkání možno použít např. mačkadlo na česnek. Dále očistěte cibuli, nakrájejte ji na kostečky a osmažte na mírném ohni.  Na cibuli přidejte maso, a duste dokud nezrůžoví. Maso s cibulí zalejte vodou, a vařte do měka na mírném ohni. Až se uvaří, předělejte jej na teflonovou pánev s vyšším okrajem. Na maso přidejte pistácie, rozinky, kakuli, skořici i hřebíček a vše pořádně promíchejte. Vodu z rýže slejte, a vsypte ji na masovou směs. Vše zalejte cca 3 sklenicemi vody - tak aby hladina vody byla nad rýží 1 - 1,2 cm. Přidáme sůl a lžičku oleje, a na středně silném ohni vaříme dokud voda nevaří. Po té oheň zeslabte a vařte 20 minut. 
Až se voda vypaří, přikryjte pánev velkým talířem, a perskou rýži na něj opatrně převraťte. Rýže se servíruje doprostřed stolu.

Diskuze: Perská rýže

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.