Jak připravit pravou, tureckou rýži

30.08.2011 20:26

Protože se množí dotazy, jak vlastně připravit prostou rýži po turecku, rozhodli jsme se zveřejnit přesný návod pro zhotovení pravého tureckého plovu, tedy rýže.

Doufáme, že Vás neodradíme, když napíšeme, že základem chutné rýže je nádobí, v našem případě hluboká, teflonová pánev. Rýže se smaží, a tak v klasických hrncích by výsledek našeho snažení nebyl příliš efektivní. Pravá turecká rýže je sypká, a nelepí se. Pokud jste si jistá, že se rýže při vaření nepřilepí, můžete to zkusit i v hrncích, které máte doma.

Protože se na českém trhu vyskytuje rýže poněkud jiné kvality, než na tom tureckém (jedná se o tamnější produkci), je vhodné použít rýži, která je označována jako natural. Pro náš recept použijme čtvrtlitrový hrnek této rýže.

Tak aby se plov nelepil, musí být napřed rýže řádně proprána. Tím si můžete být jistá teprve tehdy, až z ní přestane vytékat bílá voda. Jen tak poznáte, že jste se zbavila přebytečné, rýžové moučky, která způsobuje to, že se rýže lepí. Až je rýže omytá, necháme ji aspoň 20 minut ve vodě. Po té co ve vodě hezky nabobtná, důkladně ji slijeme, aby při přípavě na rozpáleném tuku neprskala.
Mezitím si na teflonové pánvi rozehřejeme (pokud možno) olivový olej (samozřejmě stačí i ten slunečnicový). Jestli si nevíte rady s množstvím, je vhodné dát na pánev tolik oleje, aby lehce pokryl dno pánve. Až začne být konzistence tuku tekutá, a ne olejově mazlavá, přidáme rýži. Tu smažíme tak, až zrnka zesklovatí, a začnou se hrudkovat.
Vše zalijeme vodou, tak aby hladina sahala zhruba 1 cm nad rýži, a na závěr osolíme lžící soli. Pánev zakryjeme pokličkou, a stáhneme sporák na nejnižší stupeň. Až se voda téměř vypaří, zamícháme ji dřevěnou vařečkou, a dál vaříme bez pokličky. Pokud jste skutečně použila rýži natural, je možné, že ji bude třeba znovu podlít. Pro tento případ si ve varné konvici uvařte cca půl litru vody, abyste ji nemusela podlít studenou vodou. Proces vaření tak urychlíte. Pamatujte, že rýže musí být sypká, a nesmí tvořit hrudky, nebo naopak křupat.

Přejeme Vám dobrou chuť.

Zpět