Malej a velkej

11.03.2010 15:56

turecký název: Analı kızlı*
počet osob: 6-8
ingredience:

200 gr jemně mletého bulguru
200 gr mleté maso
250 gr na kostičky nakrájeného skopového masa
100 gr vařené cizrny
1 sklenice horké vody
1/2 citrónu
1 cibule
1 vejce
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce másla
  máta, sůl, pepř, červená paprika
Zpět
schvalenapujcka.cz
*Ana a kız znamená v tureckém jazyce matka a dcera. Toto jídlo tak bylo alegoricky pojmenováno kvůli rozdílné velikosti karbenátků.
návod:
100 gramů mletého masa předem osmažíme na pánvi. Bulgur nasypeme do mísy, zalejeme jednou sklenicí horké vody, a necháme odpočinout. Cibuli oloupeme, a nakrájíme na kostičky. Bulgur osolíme, opepříme, přidáme vejce a cibuli, a vše prohněteme.
Jednu polovinu z tohoto těsta oddělíme, a z druhé vytvoříme kulaté karbenátky o velikosti většího vlašského ořechu, přičemž každý z těchto karbenátků naplníme osmaženým mletým masem. Ze zbytku těsta uděláme malé kuličky o velikosti lískových oříšků. V hrnci uvaříme asi litr a půl vody. Jakmile přijde voda k varu, osolíme ji, a vložíme do ní malé i velké karbenátky. Uvařené karbenátky vybereme sítkem, a odložíme na talíř.
Skopové maso a cizrnu dáme do hrnce, zalijeme jej vodou tak, aby hladina vody byla trochu nad masem, a do měkka jej uvaříme. Až je maso hotové přidáme protlak, pepř, červenou papriku, sůl a citrónovou šťávu. Na závěr přidáme karbenátky, a trochu povaříme. Mátou, kterou jsme osmažili na másle, karbenátky na talíři ozdobíme.
Až tento recept vyzkoušíte, nezapomeňte se s ostatními čtenáři podělit o Vaše zkušenosti v diskuzi, která se nachází dole pod receptem.

Diskuze: Anali kizli

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.