Kebab

Asi se všichni shodneme, že tím nejznámějším kebabem je döner(otáčený) kebab. Hodně lidí z našich zeměpisných šířek si myslí, že je to jediný druh kebabu, ale jak časem uvidíte, druhů může být víc než padesát. Döner kebab se prodává na ulici jako forma rychlého občerstvení, a není proto plnohodnotným jídlem.

Všeobecně se název kebab používá pro masité pokrmy připravované na rožni či grilu. Přílohou bývá grilovaná zelenina, jogurt, lavaš, trocha hranolek a rýže. Upozorňuji na to, že to vše se jí najednou. Pro přípravu kebabu se používá skopové a hovězí maso. Jednoduchým nahlédnutím do menu turecké restaurace, zjistíte, že kebab z kuřecího masa není tak obvyklý. V průměru má každá restaurace v nabídce 15 druhů kebabu, avšak kuřecí je většinou jeden. Prodává se pod jménem tavuk šiš, tedy kuřecí špíz. Budu-li upřímná, je lepší si dát něco jiného, třeba kuzu šiš, tedy jehněčí špíz. Vždyť kuře můžeme jíst i doma...

Klasická objednávka v restauraci by měla vypadat asi takto: polévka z červené čočky, salát zelený, cibulový a salát z pečených lilků, 1 lahmacun, Vámi zvolený druh kebabu, ajran nebo raki na zapití, baklava či künefe jako dezert, čaj popřípadně silná turecká káva na lepší trávení.
Až to všechno sníte, zjistíte, proč má velká část Turků problémy s nadváhou. I když při placení účtu za tento oběd či večeři můžete mít pocit, že jste to přece jenom přehnali, myslím si, že během Vaší dovolené v Turecku byste alespoň jednou měli něco takového zažít. Turecko přece nejsou jen slunce, pláže a památky.

Kebab

Adana kebab

11.03.2010 15:42

Ali Nazik kebab

20.02.2010 11:07

Arabský kebab

20.02.2010 13:08

Kebab s cizrnou

20.02.2010 12:18

Kebab s jogurtem

03.03.2010 19:12

Kebab z fialových lilků

31.01.2010 20:34

Kotlíkový kebab

11.03.2010 15:48

Lesní kebab

03.03.2010 18:10
Všechny články

Anketa

Který recept na kebab je nejlepší?

Celkový počet hlasů: 1042